Molitva 2019. 

 

Tema ovogodišnje molitve za Sloveniju je: „Dođite, sve je spremno!“ (Luka 14, 15-24).  Žene Slovenije u ovoj molitvi žele nas potaknuti na promišljanje o tome kako se odnosimo jedni prema drugima, jesmo li isključivi, tko su za nas „oni s ulice“, primjećujemo li slabe, bolesne, stare, odbačene, beskućnike, izbjeglice, siromašne. A Gospodin nas sve poziva u svoje kraljevstvo, sve nas ljubi i svi smo dobrodošli za Njegov stol na veliku gozbu.

 

Za ovogodišnju naslovnicu molitve za Sloveniju izabrana je slika gđe Rezke Arnuš (rođene 1953. godine u Božakovu kod Metlike). Nekadašnja fizioterapeutkinja zbog zdravstvenih problema s očima otišla je u mirovinu s 46 godina i počela slikati. Omiljeni motivi su joj pejzaži i mrtva priroda, a u posljednje vrijeme stvara figurice, aktove i apstraktne slike.

 

Kao umjetnica sa samo 5% vida stvara već 18 godina, tijekom kojih je imala 17 samostalnih izložbi, više od 200 zajedničkih, a za svoj rad primila je i brojne nagrade.

 

Slika predstavlja dvije teme: Sloveniju i glavnu biblijsku priču u bogoslužju. Na vrhu slike mogu se vidjeti žene u pokretu u slovenskoj narodnoj nošnji. Polukružni ukras sa slovenskim narodnim vezom predstavlja tanjur ili stol na kojemu su najpoznatiji kolač – potica i dva grozda, koji simboliziraju vinograde iz različitih slovenskih vinskih regija. Kao izraz ljubavi, stol je ukrašen licitarskim srcem, popularnim suvenirom, načinjenim od meda autohtonih kranjskih pčela i slovenskog nacionalnog cvijeta karanfila.

 

Ispod stola mogu se vidjeti djeca. Čuli su poziv na gozbu. Dolaze s margina društva. Vidimo beskućnicu koja nosi dijete u naručju, slijepu djevojčicu, gluhog dječaka i djevojku s cerebralnom paralizom.

Na slici prevladavaju boje slovenskog narodnog veza, crvena i bijela. Zelena boja pozadine naglašava zelenu Sloveniju, polja i šume. Topli tonovi izražavaju radost djece zbog poziva na gozbu.

 

Tema molitve: Dođite, sve je spremno! (Pridite, vse je pripravljeno!)

gallery/slide34